середа, 18 вересня 2024 р.

#НЕ_за_підтримки_УКФ

Почну з того, що Український культурний фонд – це найкраще, що трапилось з українською культурою. Підтримано безліч крутезних, цікавих проєктів. Проте, є й зворотній бік цього процесу, який може перерости у точки росту та удосконалення роботи фонду.
У цьому пості я розповім як ми Faine Misto festival з проєктом Faine Music Forum / 02-04.08.2024 набрали 264 з 300 балів та були допущені до переговорної процедури. Після її початку ми оцінили зусилля, які потрібно направити на комунікацію з фондом і зусилля, які власне потрібні для організації та проведення форуму, і прийняли рішення провести його без УКФ.
Якщо коротко про сам проєкт то Faine Music Forum буде проведено в рамках благодійного фестивалю Faine Misto Festival та стане майданчиком, який об’єднає представників музичних індустрій, менеджерів у галузі культури, молодих а також досвідчених митців і народних депутатів. Протягом форуму буде обговорюватись стан української культури під час війни, її роль для пришвидшення перемоги, виклики та шляхи їх подолання.
Найсмачніше з відгуків експертів
"Враховуючи короткий термін підготовчого періоду, наявність підтримки партнерів та колег-організаторів фестивалю Faine Music Forum, доречно зібрати інформацію щодо потенційних учасників до початку реалізації проєкту, адже це всього 50 осіб.”
Це при тому, що ми описали цільову аудиторію та вказали, що учасники будуть відібрані на конкурсній основі. Експерт, напевно, уявляв, що можна провести попередній відбір учасників на захід, який може й не відбутись? Одразу ж видно, що людина не зовсім орієнтується в механіці організації заходів подібного формату.
Питання, яке стосується членів команди:
"Потребує доопрацювання розділ з наданням інформації щодо окремих членів команди проєкту, а саме коротких біографічних довідок (не менше 800 знаків)”.
А інший експерт зазначає: “Команда проєкту складається з досвідчених фахівців високого професійного рівня.”
Тобто одному експерту достатньо інформації, щоб зрозуміти досвід і фаховість членів команди, і інший порахував знаки і побачив, що їх менше ніж 800. До речі, чому важлива кількість знаків, а не повнота інформації? Чому 800, а не 600 чи 1 000?
Мету проєкту ми сформулювали наступним чином: Проаналізувати стан української культури станом на третій рік повномасштабного вторгнення, обговорити і зафіксувати перемоги та історії успіху, визначити пріоритетні виклики та запропонувати шляхи реагування на них. Мотивувати митців не піддаватись вигоранню та продовжувати працювати задля пришвидшення перемоги України.
На що у експерта було суттєве зауваження, яке кардинально міняє суть проєкту та значно його покращує: “мету проєкту варто було сформулювати більш стисло (одним реченням);”
Водночас слід зауважити, що також були й раціональні пропозиції.
Загальне враження від експертного оцінювання склалось таке, що їм поставили завдання не вказати на позитиви, негативи і ризики проєкту, а потрібно було описати заявку не менше ніж на певну кількість знаків, що вони й намагались зробити.
А тепер переходимо до переговорної процедури.
Зауваження та інші моменти нам пишуть вже не експерти, а працівники фонду. Для початку, протягом 10-ти днів треба надати 17 документів. Ок, не проблема.
Хоча форум проводиться оффлайн, працівники фонду нас попросили “уточнити формат панельної дискусії”. Я раніше думав, що “панельна дискусія” – це вже формат заходу.
У Ціль 3 Індикатори досягнення результатів ми вказали - “Напрацьовано та передано у профільний комітет ВРУ щонайменше 5 пропозицій, які стосуються покращення умов для розвитку української культури”. На що працівники фонду зауважили – “уточнити яким чином буде передано та у якому форматі”. Без коментарів.
Одне з найепічніших зауважень, на мою думку, стосувалось прямої та опосередкованої цільової аудиторії (ЦА). Пряма ЦА це ті, хто безпосередньо скористається результатами проєкту, їх ми підтвердимо завдяки реєстрації учасників форуму. Для тих, хто не дуже в темі то непряма цільова аудиторія — це група людей, які не залучені у проект безпосередньо, але на яких проект вплине опосередковано. Для прикладу Ветерани – пряма ЦА, а члени їх сімей – опосередкована. Так от, працівники фонду написали наступне: “Просимо звернути увагу, що на етапі звітності вам необхідно буде підтвердити реальне охоплення цільової прямої та опосередкованої аудиторій.” Хто ще де бачив, що потрібно підтверджувати охоплення опосередкованої ЦА?
І ще дуже важливі зауваження:
В наданих заявником документах, в частині підписанта, зазначена назва посади – «Голова організації». В Протоколах про обрання та повноваження вказана посада – «Голова Організації», обидва слова з великої букви. Заявнику необхідно привести у відповідність зі своїми Проколами довідки/листи, які надаються до Українського культурного фонду та надати повторно з урахуванням зазначеного зауваження.
У якості висновка.
Ми розуміємо, що для державних установ зовсім інші умови, ніж для приватних і міжнародних донорів. І якщо у вас є вже і так 100500 умов і обмежень – не створюйте стільки ж для заявників з основним аргументом – бо так.
Тим, хто створює культурний продукт не завжди вистачає ресурсів на тотальну і часто непотрібну бюрократію. Ми зрозуміли, що робота над форумом, як продуктом, може забрати менше ресурсу, аніж непотрібна робота над паперами, внесенням неважливих правок і додаванням безліч довідок. Тому сконцентрувались на форумі.
УКФ незабаром отримає нового очільника чи очільницю і дуже сподіваюсь, що ця уся непотрібна бюрократія буде максимально спрощена.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Відбудеться засідання Ради ветеранів

20 вересня (пʼятниця) о 12:00 відбудеться засідання Ради ветеранів Тернопільської області. Порядок денний: 1. Звіт про пророблену роботу 2. ...