середа, 18 вересня 2024 р.

Відбудеться засідання Ради ветеранів

20 вересня (пʼятниця) о 12:00 відбудеться засідання Ради ветеранів Тернопільської області.
Порядок денний:
1. Звіт про пророблену роботу
2. Про взаємодію з Управлінням з питань ветеранської політики ТОДА
3. Нагальні питання та шляхи їх вирішення
4. Допомога членам родин загиблих
5. Реалізація ветеранської політики на території Тернопільської області
Запрошуємо ветеранів для обговорення.
З міркувань безпеки, місце проведення буде повідомлено згодом.
Якщо ви бажаєте долучитись до засідання, телефонуйте +380 (97) 504 81 35 (секретар Ради)

#НЕ_за_підтримки_УКФ

Почну з того, що Український культурний фонд – це найкраще, що трапилось з українською культурою. Підтримано безліч крутезних, цікавих проєктів. Проте, є й зворотній бік цього процесу, який може перерости у точки росту та удосконалення роботи фонду.
У цьому пості я розповім як ми Faine Misto festival з проєктом Faine Music Forum / 02-04.08.2024 набрали 264 з 300 балів та були допущені до переговорної процедури. Після її початку ми оцінили зусилля, які потрібно направити на комунікацію з фондом і зусилля, які власне потрібні для організації та проведення форуму, і прийняли рішення провести його без УКФ.

понеділок, 16 вересня 2024 р.

Ангедонія – прем'єра вистави про війну та емоції

Театр Франца Кафки запрошує на прем'єрний показ вистави Ангедонія.

Наша вистава - це щоденник війни цивільної людини. Перформанс, що поєднав у собі елементи відеоарту, буто та живого музичного концерту.

неділя, 15 вересня 2024 р.

Спогад про "Діти танцюють для дітей" на Січі

Влітку 2022року наша команда волонтерів у складі, БФ "Павла Вишнякова", БФ " Допомога ЮА", ГО " Польова" та ГО " Янголи допомоги", вирушили в дорогу до дитячого табору "Подільсько- Волинська Січ " з підтримкою діток, які відпочивали в таборі, в той час, коли їхні татусі були учасниками бойових дій на фронті нашої країни. 
Проект " Діти танцюють для дітей" започаткували дітки з Австрії, які затанцювали на площі одного з містечок країни, та зібрали трохи коштів і передали нашим організаціям, аби ми змогли трішки влаштувати св'ято для українських діток, що постраждали внаслідок війни в Україні.

"Фортеця Хаджибей" у Кременці

До Дня українського кіно в Кременецькому краєзнавчому музеї відбувся показ фільму «Фортеця Хаджибей» в рамках кіномарафону "Синьожовта стрічка".
Перед показом Volodymyr Khanas, голова Тернопільської кінокомісії, виступив із вступним словом, розповівши про розвиток сучасного українського кінематографа, його досягнення та виклики.
Дякуємо всім, хто долучився до нашого заходу та підтримує українське кіно!

Тернопіль сьогодні: "Фортеця Хаджибей" у Кременці

Зустріч з ВПО Тернополя

З нагоди День українського кіно у бібліотеці "Літературне Тернопілля" відбувся показ фільму "Чорний ворон" в рамках кіномарафону "Синьо-жовта стрічка"для ВПО Тернополя.
На початку зустрічі соціальний менеджер Центру життєстійкості Тернопільської ТГ інформувала учасників заходу про надання комплексної послуги з формування життєстійкості. Усіх учасників ми щиро запросили до нас на заходи та для отримання допомоги.

Сумщина - північний форпост України: історії української єдності.

Як жити із постійним відчуттям загрози в нескінченій боротьбі за своє виживання?.. Як прийняти реальність, не зневіритись та продовжувати працювати, боротись, допомагати ЗСУ?.. Історіям про життя громад Сумщини присвячено документальний фільм «ПРИФРОНТОВЕ ЖИТТЯ. СУМЩИНА», прем’єра якого відбудеться вже незабаром.

Розпочинаємо знайомство із історією створення фільму:
Довжина лінії фронту сягає майже 4 тис. км.

субота, 14 вересня 2024 р.

У Скалі звили гніздо сепаратисти

Дорога громадо! БФ " ЗБРУЧ!" !
До нас по допомогу звернулася вдова загиблого Героя Артема Червоноокого, котрий із перших днів повномасштабного вторгнення і до своєї загибелі 30 вересня 2023 року захищав нас із вами від москальської чуми.
На жаль, навіть у глибокому тилу на Тернопільщині маємо поміж себе «ждунів руського міра» і прихованих, і явних. Сім’я Артема стала об’єктом цькувань для однієї такої сімейки. Це «сумнозвісне» для багатьох мешканців Скали-Подільської подружжя Єлісєєвих.

Вітання з Днем українського кіно

четвер, 12 вересня 2024 р.

Відкриваємо ветеранську СОКАРНЮ у Тернополі

Відкриваємо ветеранську СОКАРНЮ у Тернополі

Потрібна Ваша інфопідтримка та поширення . Від тепер у Тернополі можна привезти яблука , різні фрукти, овочі і забрати свіжовижатий, а за бажанням і пастеризований(!) СІК ПРЯМОГО ВІДЖИМУ в зручній упаковці Bag-In-Box.
Сокарня - чавлення соку із Ваших яблук та фруктів - це сучасне прфесійне обладнання, швидкий сервіс, якісний продукт, що виготовляється ветерани - Павло Гуня, Ігор Велиган! Адмініструє роботу Мар'яна Томчак.
Підтримайте, поширте інформацію про нас і звісно приїжджайте на виробництво за справжнім сочком.

"Чорний ворон" в "Літературному Тернопіллі"

14 вересня День українського кіно. З нагоди цього у нашій бібліотеці відбувся показ фільму "Чорний ворон" за однойменним романом-бестселлером відомого українського письменника Василя Шкляра, в рамках кіномарафону "Синьо-жовта стрічка". Такі фільми є надзвичайно важливими для нашого суспільства, адже це українська історія – це моменти болю, відчаю, але, зрештою, несамовитої гордості за наших предків. Це варто переглянути кожному свідомому українцю.
Глядачами були представники з ГО "ВПО України" Тернопільщина.
Щиро дякуємо голові Тернопільської кінокомісії Володимиру Ханасу ( Volodymyr Khanas) за тісну співпрацю, а режисеру Тарасу Ткаченку за його роботу.
Тернопіль сьогодні: "Чорний ворон" в "Літературному Тернопіллі"
Після перегляду відбулася бурхлива дискусія і щодо самого фільму і щодо перспектив розвитку українського кіно. Студентка ЗУНУ Софія Гулько висловила свої зауваги до фільму :
"1. Сцена де ворон копає могилу. Він риє, падає, йде дощ, по стінках лиється вода. Кадр віддаляється, дощ падає а земля навкруги суха. Це як? 
2. Сцена де ставлять хрест на могилі. За упокій пʼють з гранених стаканів. Щось трохи не відповідає часу 
3. Питання форми. Якщо дивитись на часи 2 світової, то бійці УПА мали дуже різноманітну форму, і як такого однострою не було (в когось форма була німецька, в когось радянська, а в когось що знайшли). В 20 роках був однострій, але він мав певні кольори та розпізнавальні знаки та шеврони. А у фільмі все чорне і синє і без знаків 
4. Сцена на заводі і білі балки. Вони дуже виділяються, виглядає досить сучасно і штучно, сумніваюсь що хтось би в ті часи фарбував балки і явно не використовували б біле дерево (хоча тут стверджувати нічого не буду)"
Продовження буде...

вівторок, 10 вересня 2024 р.

Збір на авто для 412 батальону ударних БПЛА

!!! Продовжуємо ЗБІР НА АВТО для 412 батальону ударних БПЛА!!!Нажаль, збори закриваються дуже повільно , тому велика дяка кожному за донат та репост
Обов'язково опублікуємо звіт після придбання автівки.
Лінк на банки
Приват: https://www.privat24.ua/send/bq95d
Моно: https://send.monobank.ua/jar/39Sov9LnTH
Paypal: oliinykolesia@gmail.com
Разом до перемоги! Все буде Україна!

130 років з дня народження Олександра Довженка

Сьогодні виповнюється 130 років з дня народження Олександра Довженка. Рік назад моя компанія брала участь в конкурсі проєктів документальних фільмів до ювілею.
Конкурс ми не виграли і роботу над стрічкою так і не почали, але думки, які ми разом зі співавтором сценарію Oleksandr Bezruchko та режисером Taras Tkachenko виклали у тритменті звучать актуально й сьогодні. Отже щоби «добро не пропадало», викладаю його тут у форматі короткого ессе. Буду радий, якщо воно викличе дискусію.

Борщівська народна вишивка дивувала Київщину

7-8 вересня у Національному музеї народної архітектури та побуту України у місті Києві відбувся дводенний фестиваль "Жива культура - живий світ", присвячений нематеріальній культурній спадщині.
Метою заходу є представлення різновидностей елементів НКС всіх регіонів, які побутують в Україні. Це традиційна кухня, традиційне ремесло, виконавське мистецтво, звичаї, обряди. Гості фестивалю мали нагоду зануритися в культурне життя
різних куточків України, поспілкуватися з майстрами та майстринями, спробувати власні сили на майстер-класах та дізнатися більше про значення нематеріальної культурної спадщини сучасної України.

Шкільний DOCU/ТИЖДЕНЬ 2024

Команда Мережі кіноклубів DOCU/CLUB ГО “Докудейз” оголошує про проведення Шкільного DOCU/ТИЖНЯ у школах в усіх містах, селищах і селах України. Запрошуємо школи чи класи до участі у проєкті!

Шкільний DOCU/ТИЖДЕНЬ — освітній проєкт, спрямований на підвищення обізнаності учнів про права людини. Команда Мережі DOCU/CLUB пропонує вчителям використати унікальний метод роботи: покази документальних фільмів із колекції Docudays UA та модероване обговорення фільмів разом з учнями та ученицями.

Пилип Іллєнко про Торонтський фестиваль TIFF 2024

З 5 вересня в Торонто триває міжнародний кінофестиваль, більш відомий як TIFF. Це один з найважливіших кінофестивалів у світі і найбільший за кількістю аудиторії в Північній Америці.
TIFF — мій улюблений кінофестиваль. По-перше, тому що він став однією з перших міжнародних кіноподій для мене — я досі зберігаю свій фестивальний бедж 1990 року, тоді в Торонто був представлений фільм «Лебедине озеро. Зона» Юрія Іллєнка, в якому я зіграв одну з ролей. По-друге, TIFF орієнтований в першу чергу на глядача, а не лише на професійних кінокритиків, а я переконаний, що глядач — найголовніший в кіно. По-третє, TIFF значно масовіший, розгалуженіший і різноманітніший фестиваль, ніж відомі європейські кіноподії, на яких мені доводилося бувати.
В рамках кінофестивалю діє потужна індустріальна платформа, яка з 2026 року буде розширена і перетворена на повноцінний контент-маркет масштабу Marche du Film в Каннах, European Film Market в Берліні та American Film Market в Лас-Вегасі.

понеділок, 9 вересня 2024 р.

Проєкт з формування життєстійкості

У Тернополі триває пілотний проєкт з формування життєстійкості "Центр життєстійкості Тернопільської ТГ", котрий реалізує ГО "ЦСД з СД "Бебіко"

Індивідуальна робота, консультування та інформування — це ключові компоненти комплексного підходу в цьому проекті.
Як повідомила голова ГО "Бебіко" Ольга Гордієнко: " у серпні 2024 року комадою проекту проведено

Фортеця Хаджибей у Кременці

До Дня українського кіно Кременецький краєзнавчий музей запрошує вас відвідати кінопоказ фільму "Фортеця Хаджибей", який відбудеться 13 вересня о 11:00 у виставковій залі.
Запрошуємо всіх бажаючих, вхід вільний!

четвер, 5 вересня 2024 р.

Олександр Швецов про зйомки в Тернополі

Олександр Швецов - ведучий документального серіалу - «Народжені щоб жити» - 2 серії - 4 нариси про ветеранів війни і АТО/ООС, яким війна залишила інвалідність та ПТСР. Це історії звичайних хлопців, які ходять з нами одними вулицями, маючи за плечима війну та її наслідки на своєму тілі та душі. Як вони влаштовують свій побут та особисте життя, про що мріють і чого уже встигли досягти, чого прагнуть – усе це побачимо у цьому циклі телефільмів. Олександр до російсько-української війни працював менеджером з продажу в торгівельних компаніях Житомира. 30.03.2014 був мобілізований до лав ЗСУ. 04.07.2014 отримав важке поранення, внаслідок якого була ампутована нога, а далі - тривала адаптація і реабілітація. На даний момент часто подорожує, підтримує інших постраждалих товаришів після війни і веде блог у соцмережах. Режисер фільму- Влад Робський. #народжені_щоб_жити #запідтримкиукф

Нашы кліенты рызыкавалі самым каштоўным, каб Украіна была вольнай

«Нашы кліенты рызыкавалі самым каштоўным, каб Украіна была вольнай». Як беларуска стварыла рэабілітацыйны цэнтр для ваяроў пад Кіевам

У Кіеўскай вобласці працуе ўстанова, што дапамагае каліноўцам і іншым замежным абаронцам Украіны вяртацца да жыцця. Гаворка пра рэабілітацыйны цэнтр «Ланка», які летась адкрыла беларуская праваабаронца Таццяна Гацура-Яворская. Вось яго гісторыя.

"Діалоги тіней" Тараса Бурака

Вийшла у світ збірка "Діалоги тіней" поета, журналіста, друга Taras Burak. Бажаю нових звершень на літературному шляху, поціновувачів твоєї творчості і нових віршів. Дякую, що одним із перших отримав автограф, що ділишся своєю поезією, що довірив написати рецензію. Слідкуйте за анонсами подій, бо у вересні буде багато презентацій.

Наші ветерани - чемпіони світу!

Українська команда ветеранів російсько-української війни завоювала «золото» на Чемпіонаті світу веслуючи на човнах-парадрагонах на дистанції 2 км в італійському місті Равенна. Одним з учасників золотої команди KAIZER був Олександр Швецов - учасник фільму режисера Влада Робського "Народжені, щоб жити".

🐲!

Як та про що говорити із захисниками?

Чи знаєте ви, як правильно підтримати тих, хто повертається з фронту? Цей шлях нелегкий для кожного військового, а ваша підтримка може стати вирішальною. В новому проєкті від ТРО Медіа "Мені це потрібно" психологиня - підполковниця Вікторія Вінтоняк поділиться практичними порадами про те, як поводитися з тими, хто пройшов війну. Допомогти військовим адаптуватися до цивільного життя - наш спільний обовʼязок.

Нові технології на службі історії

Не так давно Львівський музей історії релігії виграв грант від Українського культурного фонду на реалізацію масштабного проєкту під назвою “Створення та популяризація цифрового архіву фондових колекцій Львівського музею історії релігії”.

Сьогодні ми маємо можливість зазирнути за лаштунки цього захопливого проєкту, який перетворює музейну скарбницю Львова на доступний для всіх цифровий простір, і поспілкуватися з його координаторкою – Надією Полянською.

Про колаборантів з будинку "Слово"

може мої культурні френди прокоментують таку перспективу на історію будинку "Слово" - де мешкали українські-радянські літератори, яких совєти "репресували"
що будинок "Слово" є не символом розправи з українською культурою, бо цілим будинком її знищили, а символом божої справедливості за співпрацю з російськими совєтамі, бо знищено тільки колаборантів, які потрапили в цей почесний дефіцитний будинок за колаборацію. Відбір до будинку був саме за ознакою прагнення колаборації, і тоді їх всіх і знищили разом. Всіх колаборантів знищили, не всіх українських літераторів - бо відбір до будинку був саме за критерієм "колаборант", не за критерієм "літератор" (літератори, які не співпрацювали з росіянами, там не мешкали), selection bias at work

Прем'єра документального фільму "Щити Києва"

Запрошуємо на офлайн прем'єру четвертого фільму з циклу «Готові до спротиву» під назвою "Щити Києва". Стрічка присвячена 112 та 241 бригадам Сил територіальної оборони ЗСУ, які з перших днів вторгнення стали на захист столиці.
"Щити Києва" — документальний фільм, створений командою військовослужбовців ТРО Медіа, що розповідає про ключові військові позиції поблизу Києва, які займали тероборонівці на початку повномасштабного вторгнення.

Збір коштів на ремонт автомобіля

Просимо Вашої допомоги, ми військовослужбовці 44 ОМБр обороняємо на Харківщині. Звертаємось до всіх небайдужих!!!Відкриваємо збір коштів на ремонт автомобіля "KIA Corento" який необхідний нашому мінометному розрахунку. На даний ремонт необхідно зібрати 60000 грн.
Будемо вдячні усім хто долучився до збору.
https://send.monobank.ua/jar/2rnLxDn8zd
5375 4112 1694 0275
Приват банк
5168745627218750
Макаровець Олег

Театр Кафки досліджує футуризм Семенка

Актори Львівського театру імені Франца Кафки випустили новий поетичний альбом! Це вже четвертий подібний реліз театру. Раніше актори представили публіці альбоми «Сумні вірші», «Вірші про кохання» та «Вірші Івана Сокульського».

Ось що про свій проєкт розповідає актор театру Назарій Боденко:

«З Германом ми давно мріяли про цей альбом. Адже Семенко - це не просто поет, це - цілий всесвіт. Його футуристична поезія, хоча й маловідома широкому загалу, має неймовірну силу та глибину.

Важливість індивідуальної роботи у формуванні життєстійкости...

В епоху невизначеності та постійних викликів особисте благополуччя стає особливо важливим. Індивідуальна робота, консультування та інформування — це ключові компоненти комплексного підходу до формування життєстійкості.
Індивідуальна робота -
Допомагає глибше розуміти себе, свої потреби та ресурси. Це шанс поглянути на власні страхи та переживання, знайти в собі внутрішню силу для подолання труднощів.
Консультування -
Відкриває двері до професійної підтримки. У процесі консультації фахівець допоможе знайти ефективні стратегії для збереження психічного здоров'я, розвитку навичок стресостійкості та адаптації до нових умов життя.

Рекрутинг для України

Відбудеться засідання Ради ветеранів

20 вересня (пʼятниця) о 12:00 відбудеться засідання Ради ветеранів Тернопільської області. Порядок денний: 1. Звіт про пророблену роботу 2. ...