четвер, 4 серпня 2022 р.

Чому міліє Дністер?

Ті, хто має щастя бачити Дністер, кажуть, шо цього року він страшенно мілководний. Звичайно, маю думку про це. Я дипломований еколог.
Допершу, маємо розуміти, що є кількість об'єм води, і її якість. Вода найкращої якості - проточна. Перетворення чистої проточної річкової води в застійну у водосховищах - це фундаментальна помилка, на яку опираються всі наступні помилки.
Акумулювати воду найкраще в:
кореневій системі лісів у витоках Дністра. Кожна дитина знає, скільки кубів води втримує одна смерека. Де дерев немає, рясні зливи злітають дурною водою з гір, руйнуючи інфраструктуру, забираючи майно та життя людей. Замість стратегій з вкладенням шалених грошей в боротьбу з наслідками, державі і громаді вигідніше зберігати ліси.
Необхідно відновити заплави Дністра, між впадінням Стрия і Золотої липи (початком Дністровського каньйону), які були зруйновані при прокладанні колії і в меншій мірі (біля Галича) при втіленні рожевої фантазії ''судноплавства''. Споконвіку підняття дністерської води акумулювалися тут в мочарах, поступово віддаючи воду в межень. Вся ця ''дельта'' була зруйнована людьми, Дністер злочинно спрямлений, вода просто злітає, не затримуючись. Тих 2-3 підняття води, які щороку є в Дністрі, наповнювали б ці природні акумулятори, фільтруючи і помалу наповнюючи Дністер, такої проблеми мілководдя б не було.
Колишні стариці, заплави, мочари не використовуються в сільському господарстві. Басейновому управлінні водного господарства Дністра потрібна нова стратегія по відновленню природного стану річки замість ''берегоукріплень'' та іншого господарювання а стару десь викинути разом з ''фахівцями'', Рамсаарська конвенція (охорона водно-болотних угідь) в поміч.
Натомість, вся вода збирається в ''Дністровському водосховищі'' - вони кричать, які корисні для регулювання, і паралельно кричать, шо ''водосховище переповнюється ''намулом з гір''.


Є екзотична версія, шо вся ця афера з 6 гесами на Дністрі - це для того, щоб фільтрувати воду, і мати не один замулений ставок, а цілий Дністровський каньйон таких ставків.
Дністер - це як громадська криниця, в яку плюють з різних сторін, не можна сказати, от, винна тільки рубка, тільки зруйнування заплав, тільки забір води для агропоантацій, скиди водоочисних міст і промислових підприємств, небезпечні промислові відходи і ТПВ чи забір піщано-гравійної суміші. Все це комплексні проблеми, які потребують комплексних рішень. Проблема - це не те що неефективний менеджмент природних ресурсів, а шкідливий менеджмент природних ресурсів.
Майданчик для координації сили-силенної ''фахових установов'', БУВР- є , але він захоплений дурманом ''давайте реґулювати Дністер через водосховище''. Як в лікуванні алкоголіків - алкаш має спочатку прийняти той факт, шо його мозок вражений важкою хворобою ''природорегулювання'', а далі піде легше.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Те саме шоу