вівторок, 22 жовтня 2024 р.

„Левадія“ водинадцяте стала чемпіоном Естонії

Талліннська "Левадія" достроково здобула чемпіонський титул Преміум ліги, здобувши перемогу в 32-му турі над тартуською "Таммекою" з рахунком 3:0. Цей успіх приніс клубу вже 11-й чемпіонський титул історії.

Талліннська „Левадія” не стала відкладати святкування чемпіонства на наступний тур, відкривши рахунок уже на третій хвилині матчу.

Анатолій Матвійчук. Отель "Укроп"

ОТЕЛЬ "УКРОП"(сповідь полоненого)

Не питайте у мене нічого.
Не шукайте очей моїх.
Дайте спокій, заради Бога!
Я отямитись ще не встиг.

Я очам своїм ще не вірю,
Стогін рветься з моїх грудей,
І мені ще ввижаються звірі -
Ті, що ходять в особі людей...

"Народжені, щоб жити" прем'єра 24 жовтня

Як повідомив голова Тернопільської кінокомісії Володимир Ханас: "режисер Владислав Робський завершив роботу над документальною дилогією "Народжені, щоб жити".

Обидві серії проєкту розповідають особисті історії чотирьох ветеранів з інвалідністю: Вадима Зябліцева, Олександра Швецова, Василя Стуженка та Артема Комісарчука."

Кожен з них отримав поранення на полі бою, пройшов складний шлях від усвідомлення нових реалій свого життя до повної адаптації в суспільстві та висот у спорті, професії, стосунках з рідними.

неділя, 20 жовтня 2024 р.

Жителей Каракалпакстана призывают не участвовать в псевдовыборах

27 октября 2024 года власти Узбекистана планируют провести так называемые "выборы" на территории Республики Каракалпакстан. Мы, представители каракалпакского гражданского общества, считаем эти выборы нелегитимными и призываем граждан нашей республики не участвовать в этом постыдном спектакле. Согласно нашей Конституции, Республика Каракалпакстан является суверенным государством в составе Узбекистана, имеющим право на отделение путем референдума. К сожалению, текущий состав Жокаргы Кенеса, сформированный под диктовку правительства Узбекистана, продемонстрировал свою полную политическую несостоятельность во время трагических событий 1–2 июля 2022 года.

Жальгіріс достроково став чемпіоном

Вільнюський "Жальгіріс", який тренує казахстанський фахівець Володимир Чебурін, достроково став чемпіоном Литви 2024 року.

У матчі 33-го туру чемпіонату Литви "Жальгіріс" у гостях розгромив "Дайнаву" з Алітуса з рахунком 5:0 та дублем Лівіу Антала, який забив у кожному таймі. Після цієї перемоги вільнюсці набрали 73 очки і за чотири тури до завершення сезону стали недосяжними для своїх суперників. Цей чемпіонський титул став 11-м в історії столичного клубу та п'ятий у кар'єрі Володимира Чебуріна.

четвер, 17 жовтня 2024 р.

"Деталі піщаного годинника" Миколи Горбаля

27 жовтня о 16:00 представляємо нове видання книги живої легенди, політв’язня радянських концтаборів, дисидента, шістдесятника, члена Української Гельсінської групи, народного депутата України ІІ-го скликання, поета і письменника Миколи Горбаля «Деталі піщаного годинника». Також під час зустрічі йтиметься і про інші книги автора, про його громадсько-політичну, правозахисну діяльність, цікаві історії з табірного життя. Запрошуємо всіх бажаючих. Подія відбудеться у Креативниому кластері «Nа пошті» (вул. Коперника, 4).

На щиті повертається Мирослав Наливайко

З глибоким сумом повідомляємо, що наша громада зазнала ще однієї непоправної втрати. Сьогодні, під час виконання бойового завдання, загинув старший технік 2 стрілецької роти, житель села Клювинці, старший сержант Мирослав НАЛИВАЙКО
.
Військовослужбовець Мирослав НАЛИВАЙКО загинув в районі населеного пункту Діброва, Сєвєродонецького району, Луганської області, захищаючи свою Батьківщину.
Висловлюємо глибокі співчуття рідним та близьким Героя. У цей важкий час ми сумуємо разом з вами та підтримуємо у горі.

Каракалпакские беженцы благополучно прибыли в США

Каракалпакской диссидент Аман Сагидуллаев, проживающий в Норвегии, сообщил, что вчера вечером трое каракалпакских беженцев, о которых мы писали раньше, благополучно прибыли из Казахстана в США.
Беженцы рассказали, что при их вылете в аэропортах Алматы и Стамбула присутствовали представители Международной организации миграции. Кроме того, в Казахстане власти приняли дополнительные меры безопасности во избежание возможных инцидентов при отъезде.
Вчера также поступило сообщение, что представители каракалпакской диаспоры в США готовятся к встрече земляков.
На снимке (слева направо): Райса Худайбергенова, Тлеубике Юлдашева, Жангельды Жаксимбетов в США

середа, 16 жовтня 2024 р.

Стендап, який почують всі

 

Вже вдруге у Тернополі пройде стендап із перекладом жестовою мовою!
Ця подія буде цікава всім - адже зі сцени креативного кластеру Nа пошті звучатимуть лише вибрані та кращі жарти з перекладом на жестову мову для людей із інвалідністю слуху.

вівторок, 15 жовтня 2024 р.

Беженцы из Каракалпакстана получили убежище в США

15-го октября 2024 года беженцы из Республики Каракалпакстан в Казахстане получили политический убежище в США и они улетели из Алматы через Турция в США. Об этом пишут "Туркменский Хельсинкский Фонд по правам человека" дальше по тексту из сайте: Сегодня около 5 часов утра трое каракалпакских беженцев, приведших около года в СИЗО Алматы из-за экстрадиционных запросов Узбекистана, вылетели в США, предоставившие им убежище. Это гражданские активисты Жангельды Жаксимбетов, Тлеубике Юлдашева, а также Райса Худайбергенова с семьёй.
Источник сообщает, что вылет ещё одной активистки Зиуар Мирманбетовой был отложен на более поздний срок из-за задержки с оформлением документов члена семьи.

неділя, 13 жовтня 2024 р.

Туркменістан проігнорував збірну Росії

Збірна Туркменістану відмовилася від проведення товариського матчу з Росією у листопаді. Футбольні федерації країн не змогли домовитись про місце проведення зустрічі: кожен суперник хотів зіграти на своєму полі. Нагадаємо, у жовтні РФС не вдалося знайти суперників по товариських матчах. Збірна була змушена провести короткий збір, який тривав 4 дні. 10 жовтня підопічні Валерія Карпіна провели відкрите тренування для вболівальників, у якому взяли участь діти з Курської та Білгородської областей. У листопаді можливими суперниками національної команди називаються Сирія та Бруней.

Арт-терапія для захисників

Під час лікування та реабілітації у Тернополі поранені військові беруть участь у арт-терапевтичних заняттях. Дехто востаннє тримав пензлик ще в школі і не мав хисту до малювання, а тепер створює неймовірні малюнки.

Мобільну виставку кращих робіт захисників проводять у різних навчальних закладах міста. Нежодавно виставку продемонстрували учням старших класів школи-ліцею №6 ім. Назарія Яремчука». Також було презентовано документальний фільм «Творці без меж».

субота, 12 жовтня 2024 р.

Пакистан опустив РФ нижче плінтуса

Так Росію на спортивній арені ще ніхто не принижував

Збірна Росії з футболу після серії невдалих спроб знайшла суперника на жовтневий збір — "фейкову" збірну Пакистану. Проте самі росіяни незадоволені вибором опонента.

Почесний президент Російського футбольного союзу (РФС) В’ячеслав Колосков у коментарі sport-express.ru назвав цю ситуацію приниженням Росії, яка опустилася нижче плінтусу. Річ у тому, що Пакистан відмовився відправляти на товариський матч із РФ національну команду, запропонувавши росіянам зіграти з "неофіційною" збірною Пакистану.

Оксана Тебешевська заявила про плагіат



Членкиня Національної спілки письменників України Оксана Тебешевська виявила свою поезію на сайті Долинської центральної бібліотеки під ім'ям Галини Гомівки.
Про це на своїй Facebook-сторінці написала Заслужена вчителька України, членкиня Національної спілки письменників України Оксана Тебешевська.
"Молоді чи не дуже молоді "поети" крадуть чужі вірші. На сайті Долинської ЦПБ прочитала заголовок "На ста вітрах несходжених доріг". Зацікавилася, бо то слова із мого вірша, написаного в 2013 році (збірка "Розлуння", рецензію на яку написав академік Володимир Качкан). У публікації мова йде про те, що "у літературній студії "Слово" засяяла ще одна яскрава зоря: Галина Гомівка", — йдеться в повідомленні.

вівторок, 8 жовтня 2024 р.

"Творці без меж" запрошують

11 жовтня 2024 р. о 11:00 запрошуємо журналістів та інші зацікавлені сторони відвідати відкриття виставки колекції кращих художніх робіт, створених під час Арт-терапевтичних майстер класів в лікувальних закладах, воїнами ЗСУ, що перебувають на лікуванні після поранень. Разом із відкриттям виставки буде презентовано документальний фільм "Творці без меж". Захід відбудеться за адресою м. Тернопіль, вул. Руська, 6 в приміщенні ТНВК "Школа-ліцей 6 ім. Н. Яремчука".
 Організатори: Творче об’єднання «Нівроку» та Арт-студія Д. Р. за підтримки Українського культурного фонду. 
#запідтримкиУКФ 

В Турции попытались задержать Дурсолтан Таганову

6 октября около 23 часов местного времени в квартиру туркменской правозащитницы и гражданской активистки Дурсолтан Тагановой, проживающей в Стамбуле, постучали полицейские. Один из них заявил, что ей присвоен код G87, означающий, что лицо, представляющее угрозу национальной безопасности Турции, в связи с чем ее доставят в полицейский участок, для оформления, а затем отправят в депортационный центр. Полицейский любезно посоветовал Дурсолтан оставить домашним животным корма на 2–3 дня «чтоб не умерли с голоду» (у нее жили кошка и попугай).

понеділок, 7 жовтня 2024 р.

Щодо стандартизації японсько-української транслітерації

Дублюю з Х уривки своєї думки щодо того, що Інститут Сходознавства взявся за стандартизацію японсько-української транслітерації.
Принаймні я вважаю, що думка щодо порушення в написанні "ХірошІма" обґрунтована. Якщо не Чілі, а Чилі, то логічно, що не Чіба, а Чиба, і відповідно, має бути Хірошима, а прикметник - хірошимський. Водночас, на мій погляд, складність полягає в тому що вчені зазвичай створюють систему транслітерації як список відповідників літер двох мов.

Призов напряму без ТЦК

Представники рекрутингу під час співбесіди в бригаді підберуть Вам кваліфікацію та запропонують вакантну посаду.
Відповідно до постанови, яку розробило Міністерство оборони та ухвалив Кабінет Міністрів України,
військові частини отримали право проводити мобілізацію резервістів та військовозобов'язаних, які добровільно бажають долучитися до війська.
Процедура доволі проста, Ви приходите до нас, обираєте посаду, пишете заяву, а далі ми все робимо за Вас.
Якщо цікавить, телефонуйте за номером:
+38 098 073 60 97
Чекаємо на Вас!

Мандрівний Docudays UA про історичну пам"ять і не лише

Мандрівний Docudays UA вирушає містами, містечками та селами України! Цьогорічний, 21 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA стартує 16 жовтня у Тернополі і триватиме у комбінованому офлайн та онлайн форматі до кінця місяця. Загалом же фестиваль побуває у 15-ти областях України, аби якомога більше людей могли й цього року побачити кращі стрічки української та світової кінодокументалістики.

Про фестиваль

Фестиваль вже понад двадцять років привертає увагу до важливих соціальних та політичних тем: захист прав і свобод людини, подолання соціальної нерівності, екологічна безпека, збереження природної та культурної спадщини, причини й наслідки воєн, відновлення справедливості. І цим сприяє формуванню активного громадянського суспільства і розвиткові документального кіно.

неділя, 6 жовтня 2024 р.

"Інтер Маямі" виграв регулярний чемпіонат MLS.

У 35 турі регулярного чемпіонату MLS закрилася його головна інтрига: "Інтер Маямі" завоював Суппортерс Шілд Supporters’ Shield. Команда Херардо Мартіно офіційно стала найсильнішою в регулярному чемпіонаті завдяки гостьовій перемозі над "Коламбус Крю" у приголомшливому матчі. Дубль Мессі та гол Суареса допомогли флоридцям досягти потрібного результату, але звання героя матчу для "Інтер Майамі" разом із зірками команди має розділити голкіпер Дрейк Каллендер, який потягнув пенальті від Кучо Ернандеса наприкінці другого тайму. Флоридці здобули другий трофей у своїй історії.

субота, 5 жовтня 2024 р.

"Шлях волонтера". Проєкт "Offensive Motorized Gear"

Програміст Сергій планував працювати віддалено, мандрувати із дружиною та просто насолоджуватись життям… Але 24.02.2022 змінилось все. Маючи можливість виїхати на західну Україну, жити і працювати у власному помешканні, він прийняв рішення перевезти туди родину, а сам залишився у Києві. І почався шлях волонтера.

пʼятниця, 4 жовтня 2024 р.

"Шлях волонтера". Родинна команда «MADEINUKRAINA»

Відкрийте історію релігій завдяки 3D-моделям

Львівський музей історії релігії, за підтримки Українського культурного фонду, втілює амбітний проєкт «Створення та популяризація цифрового архіву фондових колекцій Львівського музею історії релігії». Цей проєкт відкриє двері до унікального світу релігійної спадщини для широкого кола людей.

1200 цифрових артефактів та 3D-моделі

Завдяки цьому проєкту, вже незабаром на спеціально розробленому сайті будуть доступні детальні описи понад 1200 цінних експонатів з фондів музею, представлені українською та англійською мовами. Окрім того, відвідувачі зможуть віртуально досліджувати археологічні знахідки завдяки інтерактивним 3D-моделям.

середа, 2 жовтня 2024 р.

Роман Пашко повертається на щиті

Страшна звістка прийшла у КП «Тернопільміськтеплокомуненерго». На щиті додому повертається житель села Петриків Великоберезовицької громади Пашко Роман Іванович 16.08.1978 р.н., який загинув на Запорізькому напрямку.
Пашко Роман від 2001 року працював слюсарем КП «Тернопільміськтеплокомуненерго».
Його мужність, рішучість та відданість справі були прикладом для багатьох.

“Книга-мандрівка” – Піксель боронить своє

Головне управління комунікацій Збройних Сил України у співпраці з Олегом “Фаготом” Михайлютою та Олександром “Фоззі” Сидоренком (учасниками гурту ТНМК) і популярним культурно-освітнім проєктом “Книга-мандрівка. Україна” представляють відеокліп на пісню “Піксель боронить своє”. Прем’єра трека приурочена до Дня захисників і захисниць України.

вівторок, 1 жовтня 2024 р.

IRON EGGS у Заліщиках

У Заліщиках на Тернопільщині відбувся ветеранський фестиваль "IRON EGGS". Його мета — привернути увагу до необхідності спортивної реабілітації українських захисників. Серед заходів - арт-терапія від Заліщицької художньої школи.

Ангедонія. Благодійна вистава у Львові

Театр Франца Кафки запрошує на благодійний показ вистави Ангедонія.

Наша вистава - це щоденник війни цивільної людини. Перформанс, що поєднав у собі елементи відеоарту, буто та живого музичного концерту.

Невесела експериментальна вистава для тих, хто хоче виплеснути свої емоції.

„Левадія“ водинадцяте стала чемпіоном Естонії

Талліннська "Левадія" достроково здобула чемпіонський титул Преміум ліги, здобувши перемогу в 32-му турі над тартуською "Тамм...