четвер, 14 грудня 2023 р.

Буковинсько-Галицький літературний шлях


7 грудня відвідувачі та працівники Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки мали можливість бути свідками спеціальної події від Мандрівний Docudays UA на Тернопіллі - презентації видання «Буковинсько-Галицький літературний шлях» - Helga von Loewenich / Rychlo Petro Bukowinisch-Galizische Literaturstraße. Dokumentation zu einem deutsch-ukrainischen Kulturprojekt . – Czernowitz : Knyhy – XXI, 2022. Книжка вийшла минулого року в чернівецькому видавництві "Книги - ХХІ"

Це підсумкове видання за однойменним проєктом, який тривав від 2017 року. Авторами його є німецька художниця та культурна діячка Гельга фон Льовеніх та професор Чернівецького національного університету Петро Рихло. Мета проєкту – увічнення пам’яті видатних німецькомовних письменників, життя яких пов’язане з історичною Галичиною та Буковиною. Проєкт підтримувався Міністерством закордонних справ Німеччини. Ним було передбачено встановлення у містах та селах історичних регіонів Галичини та Буковини пам'ятників 13-ти письменникам, які народилися у наших краях, писали німецькою мовою, відтак творчість яких здобула міжнародне визнання та стала міжнародним культурним спадком.
У рамках проєкту три пам'ятники постали й на Тернопільщині, а саме: погруддя Карла Еміля Францоза - в Чорткові, Соми Моргенштерна - в Буданові, меморіальна таблиця Герману Кессену - в Підволочиську.
Громадянська ініціатива та підтримка встановлення у Чорткові пам'ятника та меморіальної таблиці К. Е. Францозу, класику німецької літератури ХІХ -ХХ століть, належить ГО "Гельсінська ініціатива-ХХІ".
Паралельно тривала волонтерська інформаційно-просвітницька кампанія: через публікації у медіях, публічні заходи у навчальних закладах та бібліотеках, вистави на театральній сцені... Тож у такий спосіб творчість Францоза стала хоч трохи знайомою, а наші містечка - більш пізнаваними на літературній мапі Європи - і це добре...
Презентоване видання містить історико-біографічні нариси про кожного з літераторів та їхню малу батьківщину: Буковину, Галичину, Поділля. Нещодавно його було представлено у Берліні, Чернівцях та Львові. До слова, берлінську подію відзначив особистою участю ... Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.
І ось, нарешті, презентації книжки дочекалися у Тернополі. Що не випадково - саме під час мандрів Docudays UA Тернопіллям. Її було передано до відділу німецької літератури головної бібліотеки області.
Мандрівний Docudays UA на Тернопіллі крок за кроком продовжує торувати стежки діалогу та порозуміння між народами - через спільний культурний спадок

Немає коментарів:

Дописати коментар