вівторок, 4 липня 2023 р.

У Гаазі відкрився центр з розслідування злочинів Росії в Україні

 

У Гаазі у понеділок, 3 липня, відкрився міжнародний офіс із розслідування злочинів, у яких звинувачують Росію під час її повномасштабної війни проти України. Цю структуру розглядають як перший крок на шляху створення трибуналу над російськими лідерами.

Офіційна назва нової структури – Міжнародний центр з розслідування злочинів агресії. У роботі центру беруть участь прокурори України, Євросоюзу, США, Міжнародного кримінального суду. Як передбачається, вони займуться збиранням доказів як проміжний етап до подальшого запуску спеціального трибуналу.

Міжнародний кримінальний суд (МКС), який також базується в Гаазі, не має мандату на розслідування ширшого злочину агресії. МУС займається більш конкретними військовими злочинами та злочинами проти людяності в Україні, зазначає France-Presse. У березні нинішнього року МКС, юрисдикції якого Москва не визнає, видав ордер на арешт російського президента Володимира Путіна - у зв'язку з передбачуваною насильницькою депортацією дітей із окупованих територій України.

Київ закликав до створення міжнародного трибуналу після того, як заявив про отримання переконливих доказів військових злочинів у передмісті Києва Буча, з якого російські війська вийшли у квітні 2022 року. Звинувачення у розправах над мирними жителями у Бучі Міноборони Росії категорично відкинуло. У Росії проти тих, хто ділився відомостями про насильство в Бучі, порушено десятки кримінальних та сотні адміністративних справ. Багато обвинувачених засуджено до тривалих термінів ув'язнення.

У випущеній у березні доповіді, підготовленій під егідою Ради ООН з прав людини, йшлося про те, що Росія скоїла безліч військових злочинів і, можливо, злочинів проти людяності в багатьох регіонах України. 

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар