понеділок, 3 липня 2023 р.

Феодальний лад на Закарпатті

Ця історія насправді також про міжнародну політику.
Розумію, що мої слова когось образять, але це правда. Першопричина цієї ганебної історії - це феодальний лад, викоханий не лише на Закарпатті, але там, на жаль, він набув рис абсолюту.
Бо коли ти воєнком/прокурор/суддя/хтось-там-в-сільраді, то цілком нормально для всіх, що ти відчуваєш себе богом. І всі до того звикли. Тому лікарі, поліція, продавчиня тощо не хотіли робити те, що мали би. Бо розуміли, що ображають царя.
Одна з першопричин цього, НМД, багаторічна значна заточеність регіону на контрабанду, яка нормалізувала клани, абсолютний контроль та рішалово щодо усіх питань. Тому найбільш дика дічь відбувалася там і в нульових дивуючи у ті часи столичних медійників.
А сформуватися цьому феномену дозволило те, що центральній владі 30 років поспіль було не до Закарпаття. Як і не до інших регіонів. І їх лишили місцевих феодалів, які ліпили, як вміли...
Та повернуся до міжнародної складової.
Звісно, Орбан є живим втіленням найгірших рис політика, а нині ще й намагається якнайліпше грати роль холуя Путіна.
АЛЕ!
Варто чесно визнати, що його ставлення до України підживлювалося, зокрема, тим, що він чув про Закарпаття. Бо в Угорщині зазвичай бачать Закарпаття як маленький зліпок України. І погодьтеся, цей зліпок лишає не найкраще враження - що призводить недалеких лідерів типу Орбана до хибних висновків, які тепер б'ють то нас вельми боляче...
Словом, Україна в усіх сенсах, а передусім у сенсі права та порядку, має повернутися у цей регіон. Хай яким буде опір місцевих еліток. А тим, хто це робитиме - щиро побажаю наснаги.

Немає коментарів:

Дописати коментар